KATTÁRS Miskolcon

Idén ősszel Miskolcon ad választ az Egyház a társadalmi kérdésekre

katKik gondoskodnak a rászorulók anyagi és lelki szükségleteiről? Melyik szervezet nyújt segítő kezet a hajléktalan, nincstelen embereknek? Mi az a halláspasztoráció és mit jelent a hospice? Hogyan lehet katolikus kézzel gazdálkodni és hogyan kommunikál az Egyház 2014-ben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk az őszi Katolikus Társadalmi Napokon.

2014. szeptember 13-án előadások, kerekasztal-beszélgetések, neves fellépők, ifjúsági- és gyerekprogramok várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren. A rendezvény a tavaly szeptemberi háromnapos nagy sikerű budapesti Katolikus Társadalmi Napok (Kattárs) első vidéki folytatása. Az esemény kiemelt célja a Katolikus Egyház válaszainak bemutatása a társadalom aktuális problémáira.

Az egynapos nagyszabású jótékonysági rendezvény a tér különböző pontjain felállított standokon, sátrakban, kis- és nagyszínpadokon a rászorulókkal való szolidaritás kifejezését és a reménynyújtás fontosságát állítja a középpontba, az őket segítő több mint 30 jelenlévő szervezet pedig – pl. Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Autista Segítő Központ – interaktív programokkal vár mindenkit.

Akik kilátogatnak a rendezvényre, a 10.30-kor kezdődő megnyitót követően, többek között meghallgathatják Pál Ferenc atya „Elégedetten és tartósan a párkapcsolatban” című előadását, majd Jósé Luque, a Diósgyőri VTK volt csapatkapitányának gondolatait a hitről. A nagyszínpad programjaival párhuzamosan, két beszélgetősátorban folyamatosan zajlanak majd a kerekasztal-beszélgetések a munkanélküliség, gyermekvédelem, gazdálkodás, egyházi kommunikáció, cigánypasztoráció témában. A programok sorát, az este 8 órakor kezdődő Caramel koncert zárja.

A rendezvény előtti délután, szeptember 12-én 15 órai kezdettel, Társadalom és gazdaság: kihívások, lehetőségek, jövőkép című konferencián vehetnek részt az érdeklődők, melynek célja bemutatni Magyarország, különösen a borsodi térség jelenlegi társadalmi és gazdasági folyamatait és azokat a tényezőket, amelyek a jelen helyzetből kiindulva az élet megőrzésére és továbbvitelére teszik alkalmassá a társadalmi és gazdasági szereplőket, struktúrákat.

A KATTÁRS egyházi hátterét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága adja Dr. Veres András püspök vezetésével, a miskolci házigazdák pedig Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája és Palánki Ferenc, az Egri Főegyházmegye segédpüspöke és érseki helynöke.

A rendezvény lebonyolítását és szervezését a keresztény vállalkozókat és üzletembereket tömörítő ÉrMe Üzleti Hálózat végzi, a program tartalmáért pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola speciális Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban (KETEG) elnevezésű képzésének szervezői felelnek.

A szervezők mindenkinek szeretnék üzenni: társak vagyunk az örömben és gondban, a reményben, jóban és rosszban, s főként a bizalomban!

További információk, a teljes program és résztvevő szervezetek listája már elérhető a rendezvény honlapján: www.kattars.hu